Πίεση

Με τον όρο αρτηριακή πίεση εννοούμε την πίεση που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Η πίεση εξαρτάται από το αίμα που διοχετεύει η καρδιά καθώς συστέλλεται και από το βαθμό που αντιστέκονται τα αγγεία στη ροή του.

 

Με ποιο τρόπο μετράμε την αρτηριακή πίεση;

 

Η πίεση μπορεί να μετρηθεί με το πιεσόμετρο και το σφυγμομανόμετρο. Το ηλεκτρονικό είναι το πιο εύχρηστο από τα πιεσόμετρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία στο σπίτι. Για να μετρηθεί η πίεση θα πρέπει να είμαστε καθιστοί και να ακουμπάμε το αριστερό μας χέρι σε κάποιο έπιπλο έτσι ώστε να έρχεται ακριβώς στο ύψος που βρίσκεται η καρδιά. Η περιχειρίδα πρέπει να τοποθετείται κατευθείαν πάνω στο βραχίονα. Η μέτρηση της πίεσης θα πρέπει να γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας, ιδανικά μετά από ξεκούραση και όχι έπειτα από το φαγητό. Η πιο σωστή πρακτική είναι να μετράμε την πίεση 2 φορές με μεσοδιάστημα 3 – 5 λεπτών και να υπολογίζουμε το μέσο όρο από τις δύο μετρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο μετρήσεων θα πρέπει να επαναλάβουμε τη μέτρηση για 3η φορά.

 

Υψηλή πίεση – Υπέρταση

 

Η υψηλή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αφορά έναν στους τρεις ενήλικες. Όταν η πίεση παρουσιάζει αύξηση η οποία διατηρείται τότε πάσχουμε από υπέρταση. Η αύξηση της πίεσης μπορεί να είναι παροδική και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για να διαγνωστεί κάποιος με υπέρταση πρέπει η αυξημένη αρτηριακή πίεση να επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υψηλή πίεση είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων.

 

Τι προκαλεί την υπέρταση;

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η υπέρταση δεν προκαλείται από κάποια συγκεκριμένη αιτία (ιδιοπαθής υπέρταση). Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την πίεση όπως:

 

 • η υπερβολική πρόσληψη αλατιού
 • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • η παχυσαρκία
 • το αυξημένο άγχος
 • η έλλειψη σωματικής άσκησης
 • κληρονομικοί παράγοντες

 

Πως επηρεάζει τον οργανισμό η αυξημένη πίεση;

 

Η υπέρταση είναι επιβλαβής για τον οργανισμό διότι η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει με γρηγορότερους ρυθμούς και αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά. Η σοβαρότερη συνέπεια είναι η αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση σχετίζεται με τη λειτουργία των αρτηριών και ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια, ανεύρυσμα αορτής, καρδιακά επεισόδια κ.α. Η υψηλή πίεση είναι επίσης υπεύθυνη για βλάβες στα νεφρά ακόμη και για αιμορραγίες στον εγκέφαλο.

 

Πως θα διαπιστώσω αν έχω υψηλή πίεση – υπέρταση;

 

Δυστυχώς η υπέρταση δεν εκδηλώνει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ο μοναδικός τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να μετρήσετε την πίεσή σας.

 

Πότε η πίεση θεωρείται φυσιολογική;

 

Δεν υπάρχει φυσιολογική πίεση, ωστόσο η συνήθης πίεση που δεν θεωρείται ούτε υψηλή ούτε χαμηλή είναι όταν η συστολική, δηλαδή η μεγάλη πίεση του αίματος, είναι κάτω από 140 και η διαστολική, η μικρή πίεση του αίματος, είναι κάτω από 90. Ιδανική θεωρείται η συστολική πίεση γύρω στο 120 και η διαστολική γύρω στο 70.

 

Έχω ακούσει πως ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα της υπέρτασης, ισχύει;

 

Η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως οι πονοκέφαλοι, οι ταχυκαρδίες, οι εξάψεις, η ρινορραγία, η νευρικότητα είναι συμπτώματα της υπέρτασης. Εν μέρει έχουν δίκιο γιατί όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την αυξημένη πίεση. Δεν αποτελούν όμως συμπτώματα αλλά συνοδές συνέπειες.

 

Η υπέρταση αφορά σε μεγαλύτερο πoσοστό τις γυναίκες;

 

Οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση σε σχέση με τους άνδρες, ιδίως κατά τη εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με έρευνες αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα την ανελαστικότητα των αρτηριών.

 

Γιατί είναι απαραίτητο να ρυθμίσω την αρτηριακή πίεση;

 

Η αρτηριακή πίεση είναι δυνατό να ρυθμιστεί μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων, ισορροπημένης διατροφής και ήπιας σωματικής άσκησης. Η ρύθμιση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα ελαχιστοποιεί την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου κτλ.

Έχουν παρενέργειες τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

 

Τα φάρμακα που χορηγούνται προκειμένου να ρυθμιστεί η υπέρταση έχουν πολύ λίγες παρενέργειες. Ο πάσχων θα πρέπει κατά την έναρξη της θεραπείας να παρατηρεί τυχόν εμφάνιση κάποιας εκ των παρενεργειών που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών του συγκεκριμένου σκευάσματος. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο γιατρός θα του χορηγήσει κάποιο άλλο φάρμακο.

 

Εάν αρχίσω τα φάρμακα, θα πρέπει να τα παίρνω εφ’  όρου ζωής;

 

Είναι αλήθεια πως θα πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία εφόρου ζωής. Η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει πλήρη ίαση απλά δρα ως ρυθμιστικό. Μπορείτε να σταματήσετε τη θεραπεία εφόσον το επιθυμείτε καθώς δεν υπάρχει εθισμός, αλλά θα πρέπει να είστε έτοιμοι για τις συνέπειες.

 

Τι σημαίνει ο όρος νευροπίεση;

 

Ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει νευροπίεση. Είτε πρόκειται για υπόταση, είτε για υπέρταση, είτε για  κανονική (συνήθη) πίεση η οποία προκαλείται από συγκεκριμένα νευρικά ερεθίσματα.

 

Χαμηλή αρτηριακή πίεση – Υπόταση

 

Με τον όρο υπόταση εννοούμε τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Χαμηλή θεωρείται η πίεση όταν η συστολική είναι κάτω από 120 και η διαστολική κάτω από 70 . Συνήθως μιλάμε για υπόταση όταν η συστολική είναι 90 και η διαστολική 60. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνήθως αφορά νεαρά άτομα που ενώ τα επίπεδα της πίεσης είναι τόσο χαμηλά δεν αισθάνονται την παραμικρή ενόχληση. Όταν η υπόταση αφορά ηλικιωμένα άτομα συνοδεύεται από ζάλη, τάσεις λιποθυμίας και σύγχυση.

 

Τι πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω την υψηλή πίεση;

 

Για να βοηθήσετε να ρυθμιστεί η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) θα πρέπει να υιοθετήσετε συγκεκριμένες συνήθειες :

 • περιορίστε στο ελάχιστο την πρόσληψη νατρίου
 • μειώστε τα κορεσμένα και ζωικά λίπη
 • αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • εισάγετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και ψάρια
 • περιορίστε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού
 • διατηρείστε ένα φυσιολογικό βάρος
 • διακόψτε το κάπνισμα
 • προσπαθήστε να αποβάλλετε το άγχος
2018-06-20T12:59:08+00:00