Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

//Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για πρόληψη ιών και μικροβίων – Σωστό πλύσιμο χεριών σε 20 δευτερόλεπτα.

Η υγιεινή των χεριών, και συγκεκριμένα το σωστό πλύσιμο με σαπούνι ή αντισηπτικό, αποτελεί τον πιο απλό, φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης.

Για το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να ακολουθούνται κάποια συγκεκριμένα βήματα, όπως να τρίβουμε τις παλάμες εσωτερικά και εξωτερικά, τα δάχτυλα μεταξύ τους, τους αντίχειρες, καθώς και τις άκρες των δαχτύλων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (όπως δείχνει και το βίντεο: https://youtu.be/3PmVJQUCm4E?t=12) μπορείτε να πλύνετε σωστά τα χέρια σας σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Πλένετε τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό. Βάζετε σαπούνι στα χέρια σας και τρίβοντας τις παλάμες σας δημιουργείτε αρκετό αφρό. Στη συνέχεια καθαρίζετε το πάνω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλα και στις άκρες αυτών. Συνεχίζετε τρίβοντας τους αντίχειρες, το εσωτερικό της παλάμης, αλλά και το σημείο των χεριών προς τους καρπούς.

Εν συνεχεία, ξεβγάζετε τη σαπουνάδα από τα χέρια. Τέλος, στο βίντεο τονίζεται ότι κλείνετε τη βρύση με χαρτί ώστε να εμποδίσετε την εξάπλωση του ιού. Ιδανική κατάσταση αποτελούν οι βρύσες με αυτόματα συστήματα λειτουργίας. (ποδοδιακόπτης, χειροδιακόπτης μακρύς ή φωτοκύτταρο).

Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για καθαριότητα των χεριών μας, αντισηπτικά σε υγρή μορφή και gel ή μαντηλάκια. Για την χρήση των αντισηπτικών αυτών, ισχύουν οι ίδιες αρχές για τις κινήσεις και τον τρόπο καθαρισμού των χεριών, όπως και με το κοινό σαπούνι.

Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για μικρούς και μεγάλους και αποτελούν απαραίτητο μέτρο προφύλαξης και πρόληψης διασποράς λοιμωδών παραγόντων, ανεξάρτητα από τον χώρο που κινούμαστε (σχολείο, εργασία, γραφείο, νοσοκομείο, μέσα μεταφοράς κλπ.)

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την επιδημία του κορωνοϊού,  οι υγειονομικές αρχές κάνουν επανειλημμένα σύσταση και έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν πιστά τους κανόνες υγιεινής ως το πρώτο και βασικό μέτρο πρόληψης.

2020-03-12T12:12:00+00:00