Διαβήτης

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα είναι πιο υψηλά. Είναι ένα χρόνιο νόσημα που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, υπάρχουν όμως τρόποι να τεθεί υπό έλεγχο για να αποφευκτούν επιλοκές όπως η καρδιοπάθεια, τα προβλήματα όρασης ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης: Τι είναι η γλυκόζη και ποιος ο ρόλος της ινσουλίνης;

Η γλυκόζη προκύπτει από τις τροφές που καταναλώνουμε και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και συνδέεται με τον μεταβολισμό των τροφών και την παραγωγή ενέργειας μέσω της διαδικασίας της πέψης. Μόλις ο άνθρωπος καταναλώσει ένα γεύμα, το πεπτικό σύστημα διασπά τα συστατικά των τροφών (υδατάνθρακες, άμυλο κτλ) σε γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στην ροή του αίματος και δίνει ενέργεια. Η κύρια λειτουργία της ινοσυλίνης είναι να βοηθήσει τους ιστούς να απορροφήσουν την γλυκόζη και να διατηρεί τα επίπεδά της σε φυσιολογικές τιμές. Είναι πολύ σημαντική επίσης διότι σχετίζεται με τη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας καθώς και με την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε ποιους τύπους χωρίζεται ο διαβήτης;

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη.

 • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, όπου ο οργανισμός του ασθενούς δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Αυτός ο τύπος εκδηλώνεται πιο συχνά σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ισνουλίνη.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, όπου δεν παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρότι εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 45 ετών, σε υπέρβαρους και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Υπάρχει ακόμη μία κατηγορία, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, ο οποίος εκδηλώνεται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά την γέννηση του παιδιού. Βέβαια αν μια γυναίκα εκδηλώσει αυτό τον τύπο διαβήτη είναι πιθανό να αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή της σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Διαβήτης: Πώς μπορούμε να κρίνουμε αν τα επίπεδα του σακχάρου είναι φυσιολογικά ή μη;

Τα επίπεδα του σακχάρου στη διάρκεια της ημέρας είναι συνήθως χαμηλότερα πριν φάμε. Σε έναν άνθρωπο που δεν έχει διαβήτη το σάκχαρο κυμαίνεται από 70 έως 100mg/dl.

Όταν οι τιμές σακχάρου είναι:

 • μικρότερες από 70mg/dl (υπογλυκαιμία) σημαίνει πως το σώμα χρειάζεται γλυκόζη.
 • από 70mg/dl-140mg/dl σημαίνει πως το σάκχαρο είναι φυσιολογικό.
 • από 140mg/dl-180mg/dl σημαίνει πως το σάκχαρο είναι ανεβασμένο και αν παραμένει υψηλό για μεγάλα διαστήματα το άτομο κινδυνεύει να εκδηλώσει προβλήματα υγείας.
 • μεγαλύτερες από 180mg/dl σημαίνει πως το σάκχαρο είναι πολύ υψηλό, τα νεφρά δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την ποσόττα γλυκόζης με αποτέλεσμα μέρος της να απομακρύνεται μέσω των ούρων.

Διαβήτης: Ποια τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Ένα άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου I συνήθως εκδηλώνει συμπτώματα όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, αίσθημα έντονης πείνας και έντονης δίψας, πολυουρία, εξάντληση, φαγούρα στο δέρμα, χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή στην αναπνοή, ναυτία και εμετό, ξηροστομία.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ συνήθως εμφανίζουν θολή όραση, έντονη κόπωση, συχνές λοιμώξεις, αίσθημα πείνας, ξηροδερμία, μούδιασμα στα πόδια ή τα πέλματα, απώλεια βάρους, δυσκολία επούλωσης των πληγών.

Διαβήτης: Πώς μπορεί να διαγνωστεί η πάθηση;

Για να διαγνωστεί ο σακχαρώδης διαβήτης ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή μια σειρά εξετάσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι:

 • εξετάσεις αίματος για να ελεγχθεί η τιμή του σακχάρου στο αίμα
 • βιοχημικές εξετάεις
 • τεστ γλυκοζιλιωμένης
 • έλεγχος αντισωμάτων

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς. Συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων όπως η υπέρταση, η τύφλωση, η νεφρική ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα κυρίως των άκρων. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ συνδέεται επίσης και με βλάβες στα αγγεία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αντιμετωπίζεται απλά και η θεραπεία του διαρκεί για μια ζωή. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη ο ασθενής λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ποσότητα ινσουλίνης. Στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι η χορήγηση γίνεται μέσω ενέσεων. Μια από τις πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες τεχνικές είναι η χρήση συστήματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης. Ουσιαστικά μιλάμε για μια συσκευή με μικρό μέγεθος η οποία είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τον ασθενή και με βάση τις ανάγκες του, του χορηγεί με αργό ρυθμό την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή που θα τους συστήσει ο γιατρός για να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου.

Και στους δυο τύπους διαβήτη πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελούν:

 • η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης
 • η εκπαίδευση του ασθενούς στην μέτρηση του σακχάρου
 • η χορήγηση της ινσουλίνης
 • η προσαρμογή της διατροφής στις καινούργιες συνθήκες
 • η υιοθέτηση προγράμματος άσκησης

Διαβήτης: Ποιοι παράγοντες μπορεί να προδιαθέσουν την εκδήλωση της νόσου;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου:

 • βάρος: υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν, ειδικά στην περίπτωση που δεν ασκούνται καθόλου
 • κληρονομικότητα: άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης
 • ηλικία: οι πιθανότητες αυξάνονται όσο το άτομο μεγαλώνει
 • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου
 • εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο: άτομα που έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί ο διαβήτης;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποκλειστούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη είναι καλό να μετράται τακτικά το σάκχαρο, σε υπέρβαρα άτομα είναι πολύ σημαντική η απώλεια βάρους, ρυθμίζοντας παράγοντες όπως η χοληστερίνη ή υπέρταση μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ωφέλιμη είναι επίσης η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένη διατροφής.

 

2018-07-04T10:49:57+00:00