Ανάκληση φαρμάκου υπέρτασης

//Ανάκληση φαρμάκου υπέρτασης

Ανάκληση φαρμάκου υπέρτασης

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), υπάρχει οδηγία για ανάκληση σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (Valsartan). Η βαλσαρτάνη ως δραστική ουσία χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές,  για τη θεραπεία ασθενών με υπέρταση, προκειμένου να ρυθμίσουμε  την αρτηριακή πίεση και να μειωθούν οι επιπλοκές, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο κα. Χρησιμοποιείται επίσης και σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ανίχνευσε σε σκευάσματα που παρέχονται από την κινέζικη κατασκευάστρια εταιρεία Zhejiang Huahai και περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη  (Valsartan) την πρόσμιξη με N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο ΕΜΑ θα πραγματοποιήσει ανασκόπηση για το συγκεκριμένο θέμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αντίκτυπο και την επίπτωση από την λήψη της βαλσαρτάνης και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Η ανασκόπηση θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA.

Ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η  μακροχρόνια έρευνα, είναι απαραίτητη η ενημέρωση των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με αυτή την ουσία και σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς η εξεύρεση άλλης αγωγής για τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Αναλυτικό πίνακα με τα 61 συνολικά σκευάσματα που ανακαλούνται δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και είναι διαθέσιμος  εδώ.

 

 

2018-07-16T11:10:36+00:00